Jagody Acai w produktach:
Referencje

Pierwszy raz schudłam 35 kg bez efektu jojo. Regularne odżywianie się w połączeniu z genialnym preparatem odchudzającym Slimette pomogło mi pozbyć się tak wielu kilogramów w przeciągu 5 miesięcy !

tekst alternatywny tekst alternatywnytekst alternatywny
Najnowsze komentarze

Jagoda acai i jej właściwości odżywcze

acai-berryJagody acai stały się popularne przede wszystkim jako skuteczny środek odchudzający, ale ich zalet nie sposób wymienić, także tych nie z dziedziny odchudzania. Nazwane przez Amerykanów superowocem, te małe jagody rozpętały wokół siebie prawdziwą burzę nieustannego zainteresowania, która trwa do dziś. Okazało się bowiem, że prócz swych wspaniałych właściwości przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej, acai posiada szereg składników odżywczych, dzięki którym osoby je spożywające zauważyły wiele pozytywnych zmian w organizmie. Warto przyjrzeć się bliżej cudownym właściwościom odżywczym tych brazylijskich owoców.

Te malutkie owoce wciąż zadziwiają naukowców, którzy odkrywają coraz to nowe właściwości acai. Odkryto, że są niesamowitym źródłem polifenoli oraz antyoksydantów, których zawartość przekracza ponad dziesięciokrotnie zawartość tych składników w winogronach (dotąd uważanych za królujących w tej materii). Acai jak żaden inny owoc przyczynia się więc do zwalczania wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się skóry i rozruch komórek nowotworowych. Dzięki tym związkom zapobiegają też odkładaniu się złego cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych oraz ich nadmiernym skurczom, a więc spożywając je przeciwdziałamy miażdżycy i chorobie wieńcowej.

Jagody acai są także bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów Omega 3 i 6, a ich ilość jest porównywalna do ilości tych kwasów w oliwie z oliwek. Kwasy Omega działają jak olej dla silnika- po prostu bez niego nie funkcjonują prawidłowo nasze komórki, narządy, całe układy oraz mózg. Acai obniżają cholesterol, odpowiadają za stan naszej skóry, włosów, pracę naszego serca, wątroby i właściwie większości narządów. Bez tzw. dobrych tłuszczów nie jest możliwa koncentracja, logiczne myślenie ani też dobry wzrok. Dotychczas uważano, że to orzechy i ryby są ich bogatym źródłem, ale okazało się, że to właśnie jagody acai mają w sobie najwięcej kwasów.

Poza tymi właściwościami, jagody acai są źródłem wielu witamin, aminokwasów, minerałów, białka, beta karotenu i błonnika. Witaminy A, C, E oraz wszystkie witaminy z grupy B odpowiadają za większość procesów życiowych, są nazywane „witaminami młodości”, gdyż zapobiegają starzeniu się organizmu, wpływają zbawiennie na stan skóry, chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym przed ciężkimi metalami pochodzącymi z zanieczyszczonego środowiska, przed promieniami UVA i UVB, przed nowotworami skórnymi. Witamina C to ważny składnik w budowaniu odporności organizmu, zaś witaminy z grupy B odpowiadają m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego. Białko odpowiada za rozwój i budowę wszystkich komórek oraz mięśni, zaś beta karoten wpływa na poprawę jakości widzenia i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Wszystkie zawarte w acai minerały, jak wapń, żelazo, magnez, cynk i fosfor przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo- naczyniowego oraz nerwowego.

Wszystkie te składniki odżywcze oraz minerały razem wzięte działają kojąco na nasz układ nerwowy, zmniejszając tym samym napięcie nerwowe, a jednocześnie dodając pozytywnej energii i sił witalnych. Wpływają korzystnie na nasz wygląd, samopoczucie i sylwetkę, jednocześnie chroniąc nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, jak miażdżyca, choroba wieńcowa, choroby skórne czy nowotworowe. Ważne składniki odżywcze zawarte w jagodach acai obniżają ciśnienie krwi, cholesterol, stres, poziom cukru i nawet wagę. Wspomagają również układ trawienny i odpornościowy, a nawet hormonalny, łagodząc zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Warto włączyć jagody acai do codziennej diety, gdyż dzięki nim można zyskać przede wszystkim lepsze zdrowie.

produktodchudzanie

Dodaj komentarz